Mikkel Hindhede og kampen om danskernes kost

Sven Halse og Daniel Henschen har skrevet en bog om den uortodokse læge og ernæringsekspert Mikkel Hindhede (1862-1945) og hans betydning for danskernes kost.

Bogen følger Hindhedes arbejde for at forbedre folkesundheden trods latterliggørelse og modstand. Med inspiration fra den livsreformbevægelse, der skyllede ind over Vesten fra omkring 1890, ydede Hindhede en pionerindsats for det, som han selv beskrev som livslykke gennem livsstil og ernæring.
I bogen beskrives også de kollegiale kontroverser, hans syn på alkohol, spørgsmålet om smør eller margarine, cykelløbet mellem Bøffen og Bananen og hans gennemslagskraft og betydning i samtid og nutid.

Mikkel Hindhede blev født i 1862 i Lem sogn i Vestjylland i et hjem præget af arbejde, religiøsitet og moral. Efter en skolegang på landet, tog han til København for at få en præliminæreksamen og uddannede sig derpå til ingeniør. Siden tog han studentereksamen og uddannede sig til læge.
Efter en tid i almen praksis i Midtjylland, fik han i 1891 ansættelse som ledende sygehuslæge på Amtssygehuset i Skanderborg, hvor han begyndte sine reformer.
Siden blev han leder af Statens Kontor for Ernæringsundersøgelser og fortsatte resten af sit liv med at agitere for og informere om sund kost.

Bogen, der er udgivet på Syddansk Universitetsforlag, er på 219 sider med personregister og litteraturoversigt.

Om Poul Steen

Formand for Alfred Good's Fond
Dette indlæg blev udgivet i Udgivelser og tagget , , . Bogmærk permalinket.