Marsilus af Padua. Middelalderens revolutionære filosof.

Professor emeritus Claus Bryld har skrevet en bog om den middelalderlige filosof, Marsilius af Padua, som levede ca. 1280-1342. Marsilus brød radikalt med læren om kirken og Paven som centrum for det kristne samfund, idet han så staten som samfundets midtpunkt og politiske autoritet.

Med sit store værk, Defensor Pacis (Fredens forsvarer), skabte han sin tids måske mest markante intellektuelle vidnesbyrd om en ny måde at forstå stat og samfund. Værket blev en inspirationskilde for eftertidens statsteoretikere og for reformationerne i det 15. og 16. århundrede. Samtidig foregreb det oplysningstidens tanker om republik og demokrati.

Bogen gør rede for Marsilius’ liv, det samfund han levede i, og de fremherskende tanker på hans tid. Det indeholder en indholdsanalyse af “Defensor Pacis” og beskriver hans bagvedliggende tanker og hans værks betydning for eftertiden.

Bogen er udgivet af Aarhus Universitetsforlag. Den er på 204 sider og indeholder, udover ovenstående, noter, kilde- og litteraturliste samt et kombineret sag- og personregister.

Om Poul Steen

Formand for Alfred Good's Fond
Dette indlæg blev udgivet i Historie, Udgivelser og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.