Fundats og Ordinans for Københavns Universitet 1539

Morten Fink-Jensen har stået i spidsen for et projekt, som har tilgængeliggjort den fundats og ordinans, som Christian den Tredje udstedte i 1539, og som dannede grundlag for genoprettelsen af Københavns Universitet efter reformationen.

Det oprindelige dokument er et håndskrift bestående af 22 tæt beskrevne pergamentblade, der er sammenhæftet med en naturfarvet hæftesnor på langs.

Den udgivne bog er i tre dele. Den sidste del indeholder en transskriberet gengivelse af den latiske tekst, ord for ord. Den midterste del indeholder denne tekst oversat til engelsk, og den første del indeholder den danske oversættelse. I øvrigt er der på både dansk og engelsk indledning og noter, der beskriver dokumentet og som forklarer det historiske indhold.

Dokumentet handler ikke kun om de juridiske og økonomiske rammer for universitetet, men indeholder også mange oplysninger om videnskab, religion, undervisning, studerende, lærere, byen København og i det hele taget om uddannelse, kirke og samfund i 1500-tallets Danmark.

Bogen er udgivet på Gads forlag i København. Den indeholder noteapparat, litteraturliste og et kombineret sag- og personregister. Bogen er på 237 sider.

Om Poul Steen

Formand for Alfred Good's Fond
Dette indlæg blev udgivet i Historie, Udgivelser og tagget , , . Bogmærk permalinket.