Den Russiske General – et liv for zaren

Den russiske general - et liv for zaren

Museumsinspektør Jakob Seerup har skrevet en bog om generalløjtnant Paul Gudim-Levkovitj og hans unikke uniformssamling, som i dag opbevares på Krigsmuseet, tidligere kendt som Tøjhusmuseet.

Paul Levkovitj var en adelig officer i den kejserlige russiske hær. Han blev født 1873 i St. Petersborg som søn af en infanterigeneral og gennemgik selv den fornemste russiske officersskole, kaldet Pageskolen. Som officersakademi leverede skolen også kammerpager til medlemmer af den kejserlige familie, og Paul Levkovitj blev i 1893 udnævnt til personlig page for kejser Alexander 3. Efter officersskolen kom han på Generalstabsakademiet i St. Petersborg og bestod med god karakter. Han blev såret i Machuriet i den russisk-japanske krig 1904-05. Siden var han militærattache i Athen og chef for Chevaliergarden i St. Petersborg.
I revolutionsåret 1917 lykkedes ham at flygte til Frankrig, hvorefter han skiftevis boede i England og Sydfrankrig. Her døde han i 1953.

Efter at have forladt Rusland samlede Paul Levkovitj en unik samling af uniformer, som under 2. verdenskrig endte i Danmark, hvor de i dag er udstillet på Krigsmuseet.
Samlingens historie rummer elementer, der kunne være hentet i klassiske russiske romaner. Det er en historie om verdenshistoriske begivenheder, som involverer kongelige og kejserlige personligheder fra Danmark, Rusland og flere andre lande. Det er en historie om æresbegreber og militære idealer fra en længst svunden tid.
Og så er det en historie, der først om fremmest rummer en række menneskeskæbner, hvis historie aldrig før har været rigtig fortalt eller forstået.

Om Poul Steen

Formand for Alfred Good's Fond
Dette indlæg blev udgivet i Historie, Udgivelser og tagget , , . Bogmærk permalinket.