Sagens sande beskaffenhed

Ingrid Markussen har skrevet en bog om Ludvig Reventlows skolereform på Brahetrolleborg 1783-1801 set i lyset af en forældreklage i 1796. Specifikt klagede 17 af hans arvefæstebønder over hans skoleholder, Johannes Pade, men under overfladen vistes også en utilfredshed med nogle af grundidéerne bag hans i dag så berømte skolereform, der lokalt var trådt i kraft 13 år tidligere.
Bogen følger Reventlows ihærdige arbejde med at komme til bunds i klagesagen, med at forstå den og håndtere den.
Man følger hovedpersonerne på deres vej gennem sagsforløbet. Det gælder såvel de 17 klagende bønder og deres 22 skolebørn, som provst og biskop og klagesagens omdrejningspunkt, skoleholder Pade, der i et langt og stærkt forsvarsskrift tager til genmæle mod de hårde anklager. Bogen indlever sig i det lokale samfund i oplysningstiden med dets normer og problemer, herunder modsætningerne mellem tradition og nytænkning.
Bogen er udgivet på Odense Universitetsforlag og består af 447 sider med omfattende noter, litteraturhenvisninger og personregister.

Om Poul Steen

Formand for Alfred Good's Fond
Dette indlæg blev udgivet i Historie, Nyheder, Udgivelser og tagget , , , . Bogmærk permalinket.