Stridende fortællinger om nyere dansk historie

Omslagsbillede til "Konfliktzonen Danmark"

En gruppe historikere, bestående af Sissel Bjerrum Fossat, Rasmus Glenthøj og Lone Kølle Martinsen har redigeret en bog om de stridende fortællinger om nyere dansk historie.
De kalder den “Konfliktzonen Danmark”.
Det er en antologi, som forsøger at kortlægge og forklare, hvorfor og hvordan historien er blevet forstået og brugt gennem de seneste 200 år, hvordan den er blevet brugt og misbrugt i kampen om den historiske og politiske sandhed i forsøget på at bestemme, hvordan Danmark, danskerne og dansk historie skal forstås.
Den store fortælling om Danmark, der har formet vores selvforståelse og ofte fremstår som en konsensushistorie, der går på tværs af politiske skel, giver indtryk af, at Danmark gennem tusind år har været præget af folkeligt fællesskab og modvilje mod storhed og voldsomme forandringer. Fortællingen er også, at vi derfor har skabt et lille, fredeligt, demokratisk og harmonisk velfærdssamfund, som flertallet elsker, og som kun få ønsker grundlæggende forandret.
Problemet er blot at denne fortælling ikke er helt rigtig. Den danske nation og dens historie er ikke præget af konsensus, men af konflikter, hvor politikere, kunstnere og historikere har udlagt centrale begivenheder i danmarkshistorien grundlæggende forskelligt.
Dette beskrives, analyseres og diskuteres i løbet af bogens 407 sider, inklusive fyldige noter, litteraturfortegnelse og personregister.

Om Poul Steen

Formand for Alfred Good's Fond
Dette indlæg blev udgivet i Historie, Udgivelser og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.